Een domeinnaam vastleggen voor je onderneming

Gea Simons
sep 12, 2020
Je website staat online en je bent klaar om je producten of diensten te verkopen. Nu moeten de klanten je nog vinden en dus is het zaak om te werken aan de zichtbaarheid online en offline. Je moet gezien worden om klanten te trekken.

Je hebt een bedrijfsnaam uitgekozen en gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel of de handelsnaam nog vrij is. Nu is het zaak ook de domeinnaam vast te leggen. Wacht hier niet te lang mee, want voor je het weet is de domeinnaam bezet en moet je opnieuw een naam verzinnen.

Het vastleggen van je domeinnaam

Het vastleggen van je domeinnaam is snel en simpel geregeld. Er zijn veel aanbieders waar je een domeinnaam kunt registreren. Het loont dus om even goed rond te kijken. Let wel op dat er prijzen kunnen staan die alleen gedurende het eerste jaar gelden. Hieronder een overzicht van de domeinkosten per jaar zonder korting van de meest voorkomende aanbieders. 

Welke extensie moet je kiezen?

Om eerlijk te zijn, het maakt eigenlijk niet uit welke extensie je voor je domein kiest. Logischerwijs is het voor een onderneming die in Nederland wil verkopen beter om een .nl te kiezen dan een .de. Wil je jouw producten of diensten in heel Europa of zelfs de wereld aanbieden dan is het slimmer om een .eu of .com extensie te kiezen. Maar tegenwoordig eindigt het hier niet bij. Je kunt ook kiezen voor .info, .nu, .online, .shop, .winkel en .webwinkel om maar een paar te noemen. De laatste drie extensies kunnen bijvoorbeeld het voordeel bieden dat het voor klanten gelijk duidelijk is dat je webwinkel bent en dat zij bij jou iets kunnen kopen. Maar is het een must? Nee, veel belangrijker zijn je meta titels en omschrijvingen. Klanten die zoeken via Google zullen dat als eerste zien en daar op doorklikken. Heb je de mogelijkheid om voor een goede prijs meerdere extensie te kopen? Doe dit dan gewoon. Qua kosten hoef je het niet te laten en je kunt domeinnamen erg makkelijk via de domeinhost doorlinken (soms tegen een kleine meerprijs per jaar) naar je uiteindelijk gekozen extensie.

Helpt de extensie mee aan zoekmachine optimalisatie?

Om heel kort te zijn, nee. Google maakt geen onderscheid tussen extensies. Het heeft dus geen zin om voor deze reden een bepaalde extensie te gebruiken.

Webhosting en domeinnaam

Met de domeinnaam komt ook de webhosting. Want als onderneemster wil je natuurlijk ook een uithangbord voor je bedrijf en dus een website. Kijk daarom niet alleen naar de kosten van de domeinnaam maar zeker ook naar de kosten van de webhosting en vooral ook wat je ervoor krijgt.

Op zoek naar een website hosting die weet wat jij wil

Wat je als online onderneemster wil en nodig hebt is eigenlijk heel simpel, een website die het doet en een website hosting die zorgt dat alles blijft werken. Nog fijner is het natuurlijk als een website hosting jou als onderneemster ook begrijpt en je kan helpen in een simpele lekentaal. Dit is de reden dat ik vanaf nu mijn klanten zelf website hosting aanbied.  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.