Wat zijn backlinks?

Gea Simons
mrt 16, 2020
Wat Zijn Backlinks Zoekmachine Optimalisatie Seo Jouw Technische Coach

Als je wil dat je website hoger in de zoekresultaten komt te staan is het belangrijk te werken aan een goed backlinkprofiel. Maar wat zijn backlinks nu eigenlijk?

Backlinks

Backlinks zijn niets anders dan linken vanaf een andere website naar jouw website. Zoekmachines gebruiken backlinks als indicatie hoe interessant anderen jouw website vinden. Simpel gezegd, hoe meer backlinks naar jouw website, hoe hoger je zal komen in de ranking.

Belangrijk is echter wel dat de backlinks “echte” linken zijn. Zoekmachines kunnen tegenwoordig onderscheid maken tussen waardevolle en gekochte backlinks. En waar waardevolle backlinks (zoals bijvoorbeeld in een blog) je hogerop kunnen helpen, kunnen gekochte backlinks juist averechts werken.

Wat werkt niet (meer)?

Waar vroeger veel werd gewerkt met startpagina’s en vrienden van pagina’s worden deze eenvoudige manieren van backlinks verzamelen nu steeds meer afgestraft door de zoekmachines. Je backlinkprofiel moet vooral natuurlijk zijn. Dit houdt in dat je zeker nog wel dit soort linken mag hebben, maar het grootste deel moeten waardevolle linken zijn.

Heb je nog een vrienden van pagina (of sta je op een dergelijke pagina)? Stop hier dan mee. Dit zogenaamde AB (of ABC) linken wordt door Google meteen doorzien en afgestraft. Wil je andere onderneemsters helpen? Schrijf dan liever een blog met een vermelding.

Wat werkt dan wel?

Samenwerking met andere online ondernemers is misschien wel de meest eenvoudige manier om te zorgen voor backlinks en vermeldingen. Met bijvoorbeeld een blog kun je waardevolle content toevoegen aan je website en collega online ondernemers die passen bij/ een aanvulling zijn op jouw online bedrijf een vermelding geven. En zo ook visa versa natuurlijk. Let er echter wel op dat er een relatie is tussen jullie bedrijven en dat je niet alleen een link plaatst (dus geen vrienden van pagina meer gebruiken hiervoor!!).

Samenwerking met bloggers is een leuke manier van linkbuilding waar wel een maar aan vastzit. De maar zit in de regelgeving van Google (zie follow en no follow linken). Zodra de blogger wordt betaald (in goederen of geld) moeten no follow linken worden gebruikt. Kun je deze vorm dan beter links laten liggen? Nee zeker niet, want deze linken zorgen voor verkeer naar je website. En ook dit wordt meegenomen als onderdeel van de ranking.

En vergeet daarnaast sociale media zeker ook niet. Dus deel je waardevolle content ook zeker hier.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *