Websitehosting, door de bomen het bos weer zien

Gea Simons
feb 4, 2019

Pfff, wat een ellende. Dat is letterlijk wat ik dacht toen ik op zoek ging naar een goede hosting voor mijn bedrijf. Er waren zoveel aanbieders, geen idee welke nu beter en fijner was om mee te werken. Dus maar een Excel lijstje gemaakt met de plus en min punten van elk op een rij om er een beetje wijs uit te worden. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt. Maar of dat ook de keuze zou worden nu ik veel meer kennis van zaken heb? Wat ik inmiddels wel kan zeggen is dat bij het kiezen van websitehosting veel afhangt van wat je bereid bent om te betalen en wat je bereid bent om zelf te doen. Hieronder ga ik het jou wat makkelijker maken en zet ik de drie verschillende vormen van websitehosting met mijn favorieten voor je op een rij. 

Websitehosting – website in abonnementsvorm

Heb je geen of weinig kennis van html of css? Dan is het totaal pakket in abonnementsvorm voor jou waarschijnlijk wel de beste optie. Sterker nog, ook als je wel enige technische kennis hebt kan het afnemen van een totaal pakket grote voordelen hebben ten opzichte van de andere mogelijkheden. Waarom? De website wordt je kant en klaar aangeboden en hoef je alleen nog naar eigen smaak in te richten en te vullen, snel en simpel dus.

Zijn er dan alleen voordelen aan het totaal pakket? Nee zeker niet. Er kleven ook een paar nadelen aan. De lay-out van het totaal pakket is standaard. Kleuren en logo’s kun je eenvoudig aanpassen, maar wil je een totaal andere look dan zal dit niet altijd mogelijk zijn. Ook ben je afhankelijk van de samenwerkingen die de webhost aanbiedt voor bijvoorbeeld je betaalsysteem, verzendingen en klantbeoordelingen. Je hebt dus veel minder vrijheid dan wanneer je zelf de website bouwt. Schrijf voor jezelf dus eerst je wensen op en ga dan bij de verschillende websitehostings kijken welke abonnementsvorm bij jouw wensen past.

Mijn top 3 van aanbieders van abonnementsvormen

In dit geval moet ik eigenlijk 2 keer een top drie geven omdat er een duidelijk onderscheid is tussen hostings voor webwinkels en hostings voor een website. Voor al deze opties geldt dat zij een responsive design aanbieden (en dus mobielvriendelijk zijn), eigen domeinnaam aanbieden (staat wel zo professioneel) en SSL hebben (een must anno nu).

 

Voor webwinkels

  1. MijnWebwinkel – MijnWebwinkel is een prima platform voor starters. Je hebt binnen het platform genoeg keuze om een mooie webwinkel neer te zetten. Via het dashboard kun je eenvoudig de lay-out van je webwinkel aanpassen, pagina’s en producten toevoegen en betaal- en verzendopties aanzetten. MijnWebwinkel heeft een uitstekende helpdesk zowel online als offline. De kosten vallen ook nog mee, het Pro pakket is € 19 per maand ex btw. Grootste nadeel van MijnWebwinkel vind ik wel de keuzebeperking als het gaat om koppelingen met derde partijen. Zij hebben een keuze gemaakt voor een aantal partijen als bijvoorbeeld betaalproviders en verzendpartijen. Wil je met een andere partij samenwerken dan is dit niet mogelijk. En hoewel MijnWebwinkel open staat voor ideeën, kan het lang duren voor het überhaupt op een to do lijst komt en dan moet het nog uitgevoerd worden.
  2. CCV shop – Een wat meer uitgebreidere optie dan MijnWebwinkel is CCV shop. Bij CCV shop heb je veel meer mogelijkheden voor wat betreft lay-out en koppelingen met derde partijen. Heb je enige kennis van HTML en CSS dan kun je bij CCV shop je webwinkel nog veel meer naar jouw stijl inrichten. Ook CCV shop heeft een goede helpdesk, maar houd er wel rekening mee dat er extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. De kosten voor Pakket M bedragen € 24,95 per maand ex btw, echter is dit beperkt tot maximaal 50 producten. Heb je meer producten dan bedragen de kosten voor Pakket L € 44,95 per maand ex btw. Het voordeel van CCV shop is gelijk ook het grootste nadeel, je hebt veel ruimte om zelf in te richten maar daardoor vergt het maken van een webwinkel ook wat meer technische kennis. Ook je weg vinden in het dashboard kost even wat tijd.
  3. JouwWeb – Van deze top 3 is JouwWeb denk ik wel de meest gebruiksvriendelijke webshop hosting. De editor is eenvoudig en daardoor ook makkelijk te begrijpen. De kosten bedragen € 16 per maand ex btw voor het Business pakket. Een kleiner pakket heeft wat mij betreft teveel beperkingen en kun je beter niet kiezen als je een webwinkel wilt openen. Helaas zijn bij JouwWeb de externe koppelingen beperkt waardoor je weinig keuze vrijheid hebt met welke derde partijen je wilt samenwerken.

Voor websites

  1. Wix – Met Wix heb je snel een website online. Wix heeft wel als grootste voordeel dat het je creatieve vrijheid geeft en je de mogelijkheid geeft HTML code aan te passen zodat je jouw website helemaal kunt maken zoals jij wilt. Ook kun je verschillende apps toevoegen om je website nog functioneler te maken. Het populairste pakket van Wix is Unlimited en kost € 12,41 per maand ex btw. Een groot nadeel is wel dat Wix, ondanks dat je veel aanpassingen kunt doen, toch nog steeds beperkter blijft in opmaak en SEO dan een website in WordPress gemaakt.
  2. JouwWeb – Naast webshops maken is JouwWeb ook goed geschikt om “gewone” websites te maken. Zoals eerder gezegd heeft JouwWeb een gebruiksvriendelijke webshop hosting. De editor is eenvoudig en daardoor ook makkelijk te begrijpen. De kosten bedragen € 16 per maand ex btw voor het Business pakket. Het kleinere Pro pakket kost € 8 per maand ex btw. Deze zou voor een lichte website met niet te veel poes pas ook prima kunnen maar houd wel rekeningen met de beperkingen van dit pakket.
  3. Strato – Ben ik fan van Strato? Heel eerlijk gezegd, nee. Ik denk dat er betere opties zijn dan Strato. Maar Strato is simpel in het gebruik en zeker heel betaalbaar. Voor het Pro pakket betaal je € 8 per maand ex btw. Strato heeft overigens vaak actie die de moeite lonen. Zoals bij al deze hostings het geval is, is ook Strato beperkt in wat je kan. Houd dit dus altijd in je achterhoofd.

Websitehosting – open source

Wil je zelf je website bouwen of laten bouwen door een professional dan kun je het beste kiezen voor open source software. Bij open-source software maak je gebruik van een webhosting partij als bijvoorbeeld Neostrada, MijnDomein of natuurlijk Jouw technische coach. Webhosting bedrijven bieden al pakketten aan vanaf € 2 tot € 5 per maand ex btw inclusief domeinnaam. Let er echter op dat het goedkoopste pakket lang niet altijd de beste keuze is en je vaak beter voor een duurder pakket (met meer snelheid en geheugen) kunt gaan.

Via een builder kun je het open source programma van je keuze op je domein plaatsen. Het voordeel van open source is dat je zelf zonder restricties aanpassingen kan maken aan je website en gebruik kan maken van een selectie uit duizenden thema’s en extensies/plug-ins. Bij het bouwen van een website via open source is wel een zekere mate van technische kennis nodig. Heb je dit niet veel? Dan is er nog de optie om de website voor je te laten bouwen.

WordPress

Het bekendste open source platform is wel WordPress (al dan niet in combinatie met WooCommerce). Zowel qua thema’s als qua plug-ins zijn de mogelijkheden eindeloos. Het is dus goed je wel hierin van te voren te verdiepen. Houd er ook rekening mee dat er zowel gratis als betaalde thema’s en plug-ins zijn. Alhoewel WordPress wat meer technische kennis vergt, denk ik dat het een prima keuze is om een webwinkel dan wel website op te beginnen.

Magento

Naast WordPress is er natuurlijk ook Magento. Magento is ontwikkeld als e-commerce platform en is vooral voor grote en professionele webshops een goede keuze. Het heeft ontzettend veel mogelijkheden maar daar hangt ook wel een enorm prijskaartje aan. Je moet hier al gauw aan € 15000 en meer denken wil je een goede webwinkel neerzetten. Bovendien vergt Magento enorm veel technische kennis. Mede de reden dat ik Magento niet snel zou aanbevelen.

Websitehosting – een website laten ontwerpen en bouwen

Heb je niet veel technische kennis, maar wil je toch een website op maat? Dan kun je de website ook laten ontwerpen en bouwen. Er zijn veel bedrijven die dit voor je kunnen doen. De bedrijven hebben vaak een keuze gemaakt voor één bepaalde open source platform, dus het is goed je van te voren vast te verdiepen in welke je mee zou willen werken. Het laten bouwen is misschien wel de beste optie, omdat je de website geheel naar eigen smaak kunt laten maken, maar ook meteen wel de duurste optie. Als onderneemster is dit wel investering die je bereid moet zijn te doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *