Hoe belangrijk is SEO voor je online bedrijf?

Gea Simons
aug 6, 2019

SEO is een afkorting van de Engelse term Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen op je websitepagina’s kom je hoger in de zoekresultaten van de zoekmachines. In antwoord op de vraag “Hoe belangrijk is SEO voor je online bedrijf?” kan ik dan ook heel kort zijn: SEO is één van de belangrijkste onderdelen van je bedrijf en zou daarom ook een vast onderdeel van je marketingstrategie moeten zijn.

Wat is SEO?

Zoals aangegeven staat SEO voor zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat je website content bevat in de vorm teksten, afbeeldingen, video en audio. En dat deze content, samen met de meta-omschrijving, aangeeft waar de pagina over gaat zodat zoekmachines je website makkelijk op waarde kunnen schatten en kunnen koppelen aan zoektermen.

Maar SEO omvat meer dan alleen teksten. Je website moet technisch goed werken zodat de zoekmachinerobots je website ook daadwerkelijk kunnen vinden. Het gaat dan niet alleen om de websitestructuur maar ook de laadsnelheid van je website speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol.

Tenslotte is er nog een derde factor die meespeelt en dat is off-site SEO. Bij off-site SEO kun je denken aan bijvoorbeeld links naar je website en aandacht (likes, delen) op sociale media kanalen.

Waarom is zoekmachineoptimalisatie dan zo belangrijk?

Als je een winkel gaat openen, is het vanzelfsprekend dat je kijkt naar de locatie waar je de winkel gaat openen. Je wilt tenslotte gevonden worden door potentiële klanten. Daarom zal je een schoenenzaak niet openen op een industrie terrein, maar in een drukke winkelstraat.

Ook met je online bedrijf wil je online gevonden worden op de juiste locatie – ofwel zoektermen – door je potentiële klanten. Verkoop je schoenen wil je immers iemand die schoenen zoekt op je website krijgen en niet iemand die op zoek is naar een pyjama. Daarom is het belangrijk dat je website helemaal klopt op SEO gebied. Door te zorgen dat de website technisch in orde is, de juiste zoektermen in de content en meta-omschrijvingen worden gebruikt en er veel waardevolle backlinks naar de website zijn, zal Google je een hogere waardering geven en je dus eerder tonen aan je potentiële klanten.

Een goede SEO strategie is dus essentieel om je online bedrijf te laten groeien!

Je website optimaliseren voor de zoekmachines

Het algoritme van Google (en andere zoekmachines) is een complexe formule dat bestaat uit honderden verschillende onderdelen die samen uiteindelijk bepalen hoe hoog jouw websitepagina’s in de zoekresultaten getoond worden. Toch kun je, ondanks dat SEO veel omvat, zelf al veel doen om je website te optimaliseren voor de zoekmachines.

  • Zorg voor een stabiele en snelle hosting
  • Start met een goed zoektermenonderzoek
  • Verwerk de gevonden zoektermen in je (kop)teksten, meta-omschrijvingen en ALT-teksten (onthoud echter wel dat je bezoekers het uitgangspunt zijn en je tekst dus leesbaar en begrijpelijk moet zijn)
  • Meld je aan bij Google mijn bedrijf
  • Maak actief werk van linkbuilding
  • Controleer je website regelmatig op dode linken (linken die niet meer bestaan)

Bedenk wel dat SEO tijd nodig heeft. Een online bedrijf vandaag openen levert dus niet direct bezoekers op via Google. Geef het dus niet te snel op!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *